12 de mayo de 2016

PLAERS. Vi, menjar i l’art dels nusos escultòrics del tapisser Enric Molina a Vinoscopio Enoteca ( 20 al 31 maig 2016)

Quasi a punt de complir-se els 30 anys de l’exposició en el Palau Caramany de Girona... El 20 de maig es presenta una petita mostra del treball de Enric Molina a VINOSCOPIO ENOTECA a Sant Joan Despí.

Anys en blanc expositiu, però d’aprenentatge vital, han donat com a fruit una sèrie d’obres de diferents formats en els que el teixit i els materials s’han combinant amb un suport pictòric.

A VINOSCOPIO presento 5 peces que representen la meva nova proposta d’expressió artística.

A VINOSCOPIO? Si, perquè el maridatge del vi, el menjar i l’art es un dels majors plaers que, personalment, crec que hi ha.

I un element importantíssim: el David i la Cristina que duen aquest establiment de plaers amb professionalitat i amor, des de la senzillesa i el servei

Enric Molina


Quasi a punt de complir-se els 30 anys de l’exposició en el Palau Caramany de Girona, vull recordar l’escrit que sobre ella em va fer la crítica d’art Mercè de Prat... 

Enric Molina

Els grans nusos escultòrics del tapisser Enric Molina El tapís, va ser creat per a enriquir les austeres parets dels senyors dels castells, a més de protegir-los de les inclemències del temps, va fer el seu paper de sumptuositat i de confort fins arribar als començaments del segle XX, quan les calefaccions, finestres amb fusteria metàl·lica i tanques hermètiques representaren el fi d’una de les seves missions, com era evitar les molt temudes corrents d’aire. 

Els petits nusos dels tapissers belgues i holandesos, o anteriorment els dels gòtics francesos, ja havien complert com a composició pictòrica amb les subtilíssimes gradacions de colors, el subratllat de les ombres i les perspectives de cavallet, fins que els nous tècnics es van qüestionar la transformació artesanal en vistes a una creació artística a base de volums i diversos plànols. A Catalunya, tenim la creació de l’Escola de Sant Cugat de on han sorgit artistesartesans, coneguts arreu del món, des de fa més de trenta anys, que van “oblidar” voluntàriament les escoles d’Aulusson. 

Treballar amb cordes, vol dir estar tocant fibres naturals, coses íntimes de la terra mare, i això és el que marca al jove tapisser barceloní Enric Molina, el qual utilitzant els mínims colors, fa serioses les seves composicions amb fibres naturals. És molt interessant la funció dels vidres nats dins el recolzament de les seves formes, que donen aparença de roca mil·lenària a un procés químic. Una de les fites del nou tapisser és posar èmfasi en les matèries senzilles, que fins fa poc temps el client rebutjava i que, gràcies a la insistència d’aquests prestidigitadors del trenat, avui s’admeten com a peça sòlida d’una col·lecció. És ben cert, però, que aquesta variant artística, és més ben acceptada per bancs o institucions públiques, que disposen d’espais més amplis que les cases particulars, retornant així el tapís a aquella missió d’ornar catedrals o abadies que també van fer de “sponsors” en temps passats. 

La bona feina de l’Enric Molina, la seva discreció en formes i nusos el fan anar endavant mitjançant diverses exposicions plenes de bon gust i harmonia, com les celebrades a la galeria Es Retall de Palma de Mallorca el 1983, i la de la Asociación Latinoamericana de Baleares/Galeria de Arte, també a Palma de Mallorca a 1985. 

Avui, la darrera obra de l’Enric Molina s’exposa a les parets de pedra noble del molt elegant Palau Caramany de Girona, i l’hem de mirar amb cura, perquè esta ben feta. 

Mercè de Prat 
De l’Associació Catalana de Crítics d’Art 1987




1 9 8 1 / 1 9 8 2
Participació a l’experiència d’investigació promoguda pel Centre d’Investigació Plàstica i Activitats Artístiques Molí d’en Xina, Algaida (Mallorca)

1 9 8 3
Galeria Es Retall, Palma de Mallorca
Mostra d’arts plàstiques amb homenatge a Joan Miró, Sala d’Exposicions de l’Obra Cyltural de la Caixa de Pensions, Palma de Mallorca

1 9 8 4
Col·lectiva “Salón Latinoamericano”, Palma de Mallorca

1 9 8 5
“Salón Latinoamericano”, Palma de Mallorca

1 9 8 6
Centre Cultural Es Rafal Vell, Palma de Mallorca Col·lectiva Galeria d’art Palau de Caramany, Girona

1 9 8 7
Galeria d’art Palau Caramany, Girona

1 9 8 9
Galeria d’art ARRELS, Caldes d’Estrac (Barcelona)

1 9 9 1
Centre Cultural de Son Ferrer, Calvià (Mallorca)
Col·lectiva Artistes de Sa Calatrava, Galeria Manzana 50, Palma de Mallorca
Caixa d’Estalvis Sa Nostra, Sant Llorenç d’Escardassar (Mallorca) Stand a Baleart, Palma de Mallorca

1 9 9 2
Stand a Baleart, Palma de Mallorca
Primer premi “concurs de màscares” Ajuntament de Palma de Mallorca

1 9 9 3
Acció Artística Per Amor a l’Art En temps de còlera, Mallorca

1 9 9 7
Acció Artística Per Amor a l’Art Per amor a la vida, Mallorca

2 0 0 0
Acció Artística Per Amor a l’Art En temps de Runes, Mallorca

2 0 0 2
Acció Artística Per Amor a l’Art En temps d’Idemtitats, Mallorca


No hay comentarios: